In het Fyxxilab wil men kinderen op een speelse manier leren omgaan met nieuwe technologieën. Men wil er vooral het leren programmeren in de kijker plaatsen. En of dit tof is !

De heen- en terugreis met de trein is al leuk. Zo gezellig zitten kletsen met de mensen (of is het meer supernieuwsgierig zijn en blijven vragen stellen) is al gezellig.

Dan kom je aan in een gewoon huis in de rij, maar daarbinnen zie je allerlei dingen die we in de klas niet hebben omdat we dat niet allemaal kunnen betalen. Enkel de gele Bee-Bots kennen we. Er liggen of staan overal tablets klaar, er staan 2 rare doosjes op een ruimtemat, we zien de Bee-Bots, maar ook de nieuwere Blue-Bots. Wat gaat hier allemaal gebeuren?

Eerst even goed luisteren naar wat uitleg van begeleider Kevin.

We begonnen met een opwarmertje: pixels inkleuren op een blaadje en zo kregen we het computercijfer 2.

We werden dan in 4 groepjes verdeeld en mochten via een doorschuifsysteem alles eens uittesten. Het ene lukte al wat beter dan het andere. Dit hebben we gedaan:

  • Osmo 1: op de tablet verschijnen foto’s of cijfers; door letters of getallen dicht bij de tablet te schuiven, moeten we het juiste woord of de juiste hoeveelheid maken.

  • Osmo 2: een tangram maken zoals op de tablet.

  • Osmo 3: via programmeeropdrachtjes moet een robotje zoveel mogelijk aardbeien opsmullen (de meesten vonden dit het leukste spel).

  • Cubetto: leg de juiste knoppen op het programmeerbakje en laat de houten kubusjes rijden op het maanlandschap.

  • Bee-Bots en Blue-Bots: via programmeeropdrachtjes (bij de Bee-Bot op het toestel zelf en bij de Blue-Bot op een plankje) kunnen we hen ook laten rijden, eventueel met hindernissen op de mat.

  • Scratch junior: een duidelijk stappenplan laat ons allerlei zaken programmeren in deze app.

  • Lego: bouwen volgens een stappenplan, aansluiten aan de computer en er komt beweging in ons bouwwerk.

Voor we het wisten, was het 12 uur. Enkel onze maagjes verklapten dat het zo laat was, want we hadden echt wel honger. Vlug nog de boterhammetjes opeten en dan weer naar het station, want de trein naar Balegem vertrok perfect op tijd !